Xhorxh Soros mund të investojë më shumë kundër rritjes teknologjike… -Albpress Daily News
Published On: Mër, Shk 21st, 2018

Xhorxh Soros mund të investojë më shumë kundër rritjes teknologjike…

Shpërndaj
Tags

Investitori miliarder George Soros nisi një sulm brutal ndaj kompanive të mëdha të platformave online në takimin e këtij viti të Forumit Ekonomik Botëror në Davos. Tani, organizata e tij me ndikim “sigurisht po shqyrton mënyra të reja” për të trajtuar fuqinë në rritje të gjigandëve të teknologjisë, sipas një zyrtari të filantropit.

Pse ka rëndësi: Sorosi mund të vendosë paratë aty ku është burimi e tij. Me një arritje globale dhe një buxhet vjetor prej më shumë se një miliard dollarë, Fondacioni i Shoqërisë së Hapur ka aftësinë për të formësuar në mënyrë domethënëse debatin në rritje mbi fuqinë e rritjes teknologjike.

“Fondacionet e Shoqërisë së Hapur kanë kohë që kanë punuar në çështjet që përfshijnë rrjedhën e lirë dhe demokratike të informacionit dhe mënyrat në të cilat përqendrimi i fuqisë mund të ndikojë në njohuri dhe komunikim”, tha bashkëdrejtuesja e Programeve në SHBA të Fondacionit të Shoqërisë së Hapur , Laleh Ispahani, në një deklaratë për Axios.

” Fjalimi i z. Soros reflekton shqetësimin në rritje për efektet e një numri të vogël të platformave gjigande të internetit që kanë aq shumë ndikim dhe ne po shqyrtojmë mënyra të reja për t’i adresuar ato shqetësime në bisedat e vazhdueshme jo vetëm në SHBA, por në mesin e kolegëve tanë në nivel global “.

“Rritja dhe sjellja monopoliste e kompanive gjigante të platformës së Internetit po kontribuon fuqishëm ndaj impotencës së qeverisë amerikane,” tha Soros në një intervistë të kohëve të fundit që parashikonte se veprimi rregullator në Bashkimin Evropian do të ishte “shkatërrimi” i tyre.

Çfarë po bëjnë ata: Organizata nuk dha detaje të bisedave të tyre të fundit. Një zëdhënës tha se ai ofroi një grant dy-vjeçar prej 180,000 dollarë për Institutin e Tregjeve të Hapura në vjeshtën e kaluar për të punuar rreth platformave të uebit.

Ai i dha grupit Data & Society 250,000 dollarë në 2016 për “rikrijimin e rrugëve për llogaridhënie algoritmike të platformave dhe organizatave që prodhojnë dhe shpërndajnë përmbajtje, të tilla si motorët e kërkimit dhe rekomandimit, si dhe mediat sociale.”

Fondacionet e Shoqërisë së Hapur kanë vlerësuar çështje si neutraliteti i rrjetit dhe mbikëqyrja.

Interesi për këtë temë po rritet midis individëve të pasur që mund të përdorin organizatat e tyre filantropike për të ndikuar në bashkëbisedime.