VIDEO/ Dhjetra mijëra rumunë në protestën kundër qeverisë, u inicua nga emigrantët… -Albpress Daily News
Published On: Pre, Gus 10th, 2018

VIDEO/ Dhjetra mijëra rumunë në protestën kundër qeverisë, u inicua nga emigrantët…

Dhjetëra mijëra rumunë u mblodhën të premten kundër qeverisë Social Demokratike (PSD) në qytete në të gjithë Rumaninë dhe kryeqytetin e Bukureshtit, ku policia përdori edhe gazin lotsjellës.

Protestat u organizuan dhe u promovuan nga grupet e rumunëve që punonin jashtë vendit, të zemëruar me atë që ata thonë se është korrupsioni, pagat e ulëta dhe përpjekjet e PSD për të dobësuar gjyqësorin në një prej shteteve më të korruptuara të Bashkimit Evropian.

Në Bukuresht, disa protestues u përpoqën të përcaktonin rrugën e tyre përmes linjave të sigurisë që ruanin ndërtesën e qeverisë. Të tjerët hodhën shishe dhe pllaka, ndërsa policia përdori ujin me presion dhe gazin lotsjellës kundër tyre.

Policia tha se grupet e “provokatorëve” ishin të pranishëm në shesh. Më shumë se 100 persona raportohet se kanë marrë ndihmë mjekësore.

Dhjetëra mijëra të tjerë u organizuan në protesta paqësore në qytetet rumune.

Në mesin e turmës në Bukuresht ishte shoferi i kamionëve Daniel Ostafi, 42 vjeç, i cili u prej 15 vitesh jeton në Itali. Ai thotë se Rumania nuk mund të ofrojë familjen e tij dhe Mihai Podut, 27 vjeç, një punëtor ndërtimi i cili u largua në vitin 2014, në Francë dhe më vonë në Gjermani.

Ata u bashkuan me dhjetëra mijëra njerëz jashtë selisë qeveritare në temperatura të nxehta, duke valëzuar flamuj rumunë dhe të Bashkimit Evropian dhe duke kërkuar dorëheqjen e kabinetit. “Ne jemi populli” dhe “Pa dhunë”, ishin disa nga pankartat që mbanin në duar protestuesit.

Rreth 3 deri në 5 milion rumunë punojnë dhe jetojnë jashtë vendit, ka thënë Banka Botërore, që përbëjnë deri në një të katërtën e popullsisë së shtetit të Bashkimit Evropian, duke filluar nga punëtorët e ditës tek mjekët. Ata dërguan në shtëpi nën 5 miliard dollarë vitin e kaluar, një dritare shpëtimi për komunitetet rurale në një nga vendet më pak të zhvilluara të BE.

“Unë u largova për t’i dhënë fëmijëve të mi një jetë më të mirë, e cila këtu nuk ishte e mundur”, tha Ostafi.
“Për fat të keq, ende nuk është e mundur, … njerëzit që na qeverisin nuk janë të kualifikuar dhe janë të korruptuar”, tha ai duke shtuar se ai shpresonte se zgjedhjet e ardhshme parlamentare do të shihnin një pjesëmarrje më të madhe.

Shkruaj nje koment

avatar
  Subscribe  
Notify of