Trump: Demokratët e dinin që Memo e tyre duhej përpunuar, kërkojnë të fajësojnë Shtëpinë e Bardhë… -Albpress Daily News
Published On: Die, Shk 11th, 2018

Trump: Demokratët e dinin që Memo e tyre duhej përpunuar, kërkojnë të fajësojnë Shtëpinë e Bardhë…

Shpërndaj
Tags

Presidenti Donald Trump akuzoi të shtunën demokratët se luajtën me informacionin e klasifikuar, duke pohuar se memoja e tyre kundër akuzave të GOP për sjelljen e hetimit të FBI-së në Rusi ishte një kurth me qëllim që të “fajësonte Shtëpinë e Bardhë për shkak të mungesës së transparencës”.

Duke përmendur shqetësimet e sigurisë kombëtare, Shtëpia e Bardhë njoftoi të premten Komisionin e Inteligjencës të Senatit se presidenti ishte “i paaftë” për të deklasifikuar memon e Demokratike.

Këshilltari i Shtëpisë së Bardhë, Don McGahn, tha përmes një letre se memorandumi përmban “shumë pjesë të klasifikuara dhe veçanërisht të ndjeshme” dhe i kërkoi komitetit të rishikojë atë me ndihmën e Departamentit të Drejtësisë.

Ai tha se Trump ishte ende “i prirur” për të liruar memon në interes të transparencës nëse bëhen ndryshime.
“Demokratët dërguan një memo politike dhe të gjatë për përgjigje, të cilën ata e dinin, për shkak të burimeve dhe metodave (dhe më shumë), do të duhej të reduktonin shumë, pasi ata do të fajësojnë Shtëpinë e Bardhë për shkak të mungesës së transparencës”, shkroi Trump në Tweeter.

Kuptimi i “(dhe më shumë)” nuk ishte shumë i qartë.

Trump u bëri thirrje demokratëve të “ri-bëjnë memon dhe t’a dërgojnë përsëri në formën e duhur!”

Refuzimi i presidentit për memon e Demokratëve ishte në kundërshtim me përqafimin e tij entuziast për lirimin e dokumentit republikan, i cili akuzon Departamentin e FBI-së dhe Drejtësisë për keqpërdorimin e kompetencave të tyre të mbikëqyrjes në marrjen e një urdhri të fshehtë për të vëzhguar ish-këshilltarin e politikës së jashtme të fushatës së Trump, Carter Page.

Edhe para se të lexonte dokumentin e GOP, Trump premtoi se do ta bënte publike. U publikua në mënyrë të plotë një javë më parë mbi kundërshtimet e Departamentit të Drejtësisë.

Anëtari demokrat i Komitetit të Inteligjencës, Adam Schiff, kritikoi Trump për trajtimin e dy dokumenteve ndryshe, duke thënë se presidenti po kërkon tani rishikime nga i njëjti komision që ka prodhuar memorandumin republikan origjinal. Megjithatë, Schiff tha se demokratët “presin me kënaqësi të bisedojnë me agjencitë për të përcaktuar se si mund ta informojmë popullin amerikan siç duhet për sulmin mashtrues në zbatimin e ligjit nga GOP”.
Kreu i Demokratëve në Senat Nancy Pelosi tha se masa është “pjesë e një modeli të rrezikshëm dhe të dëshpëruar të mbulimit nga ana e presidentit”.

Dianne Feinstein, anëtare në Komisionin e Drejtësisë të Senatit, ka shkruar në Tëitter se bllokimi i Memorandumit nga Trump është “hipokrizi në rastin më të keq”.

Por republikani Devin Nunes, i cili ka prodhuar memorandumin e GOP, i inkurajoi demokratët të pranojnë rekomandimet e Departamentit të Drejtësisë dhe “të bëjnë ndryshimet dhe redaktimet e duhura teknike”.

Trump ka thënë se memorandumi i GOP “e justifikon” atë në hetimin e vazhdueshëm të Rusisë të udhëhequr nga avokati special Robert Mueller. Por demokratët dhe republikanët, përfshirë kryetarin e dhomës Paul Ryan, dhe Trey Goëdy, të cilët ndihmuan në hartimin e memorandumit të GOP, kanë thënë se nuk duhet të përdoret për të minuar këshillën speciale.

Komiteti i Inteigjencës votoi të hënën për lirimin e memos së Demokratëve. Republikanët mbështetën lirimin, por disa thanë se mendonin se duhet të redaktohej. Ryan tha gjithashtu se mendonte se dokumenti duhet të lirohet.
Në refuzimin e deklasifikimit të dokumentit, Shtëpia e Bardhë u dërgoi gjithashtu ligjvënësve një letër të nënshkruar nga Zëvendës Prokurori i Përgjithshëm Rod Rosenstein dhe Drejtori i FBI Christopher Ëray, si dhe një kopje të shënuar të memorandumit, duke përcaktuar pjesët që i konsideron tepër të ndjeshme për të bërë publike .
Mes atyre pasazheve janë disa që Departamenti e Drejtësisë thotë se mund të komprometojnë burimet dhe metodat e zbulimit, hetimet në vazhdim dhe sigurinë kombëtare nëse zbulohen.

Mesazhi i Shtëpisë së Bardhë mbyllen një javë, në të cilën republikanët dhe demokratët në komitet kanë luftuar publikisht, duke i ndarë ata që kishin kohë që uleshin krah për krah.

Mosmarrëveshjet janë përshkallëzuar gjatë vitit të kaluar, kur demokratët akuzuan republikanët që nuk po marrin me serizitet hetimet mbi ndërhyrjen ruse në zgjedhje. Ata thonë se memo e GOP është projektuar si një zbavitje nga hetimi, i cili po shqyrton nëse fushata e Trump ishte në ndonjë mënyrë e lidhur me ndërhyrjen ruse.
Trump ka deklasifikuar të dhënat e GOP-it mbi kundërshtimet e FBI-së, i cili tha se kishte “shqetësime të mëdha” në lidhje me saktësinë e dokumentit.

Në memorandumin e Nunes, republikanët patën në shënjestër FBI-në dhe Departamentin e Drejtësisë mbi përdorimin e informacionit nga ish-spiuni britanik Christopher Steele në marrjen e një mandati për të monitoruar Page nën Aktin e Mbikqyrjes së Inteligjencës së Huaj, ose FISA.

Pretendimi kryesor ishte se FBI dhe Departamenti i Drejtësisë nuk i treguan gjykatës për paragjykimin e Steele-it kundër Trump ose se puna e tij ishte financuar pjesërisht nga fushata e Hillary Clinton dhe nga Komiteti Kombëtar Demokratik.
Ata argumentuan se mbështetja në materialin e Steele përbënte një politizim jo të duhur të fuqive mbikëqyrëse të qeverisë.
Demokratët kanë kundërshtuar që memo e GOP ishte e pasaktë.

Ata vunë në dukje se zyrtarët federalë të zbatimit të ligjit e kishin informuar gjykatën për origjinën politike të punës së Steele dhe se disa nga informacionet e spiunëve të mëparshëm u konfirmuan nga FBI. Ata gjithashtu vunë në dukje se kishte prova të tjera të paraqitura në gjykatë përveç informacionit të Steele, megjithëse nuk kanë dhënë detaje.

Memo e demokratëve besohet të shtjellojë këto pika.