Përse jemi të uritur në darkë? -Albpress Daily News
Published On: Mër, Kor 11th, 2018

Përse jemi të uritur në darkë?

Përse jemi të uritur në darkë?

Nuk është thjesht psikologjike, por e ka një shpjegim shkencor: në darkë, na gërryen uria më shumë sepse shtohet hormoni që stimulon oreksin.

Një studim i publikuar në revistën International Journal of Obesity tregon se orët e vona të pasdites, ky fenomen theksohet, e kjo jo thjesht për arsyet e menduara deri tani si stresi apo uria e ditës që shpërthen në darkë. Është edhe trupi vetë që na bën lojëra. Gjatë mbrëmjes, peptidi YY që redukton oreksin, ulet, dhe ngrihet nga ana tjetër niveli i grelinës, hormoni që na shtyn drejt dollapit të bukës.

Nëse stresohemi pastaj, hormonet e urisë shtohen ndjeshem, por në darkë “cmenden“ fare. Si mund të zgjidhjet kjo? Ekspertët këshillojnë që të hahet mirë gjatë ditës dhe të mos kapërcehen vaktet, sepse nëse mbërrijmë në mbrëmje të uritur, efekti do të jetë dramatik e do ta kemi shumë më të vështirë për ta frenuar instiktin e gllabërimit të asaj cokollatës mbi tryezë!

Shkruaj nje koment

avatar
  Subscribe  
Notify of