Lajme të mira për dembelët! Ja çfarë thonë për ju shkencëtarët -Albpress Daily News
Published On: Die, Gus 26th, 2018

Lajme të mira për dembelët! Ja çfarë thonë për ju shkencëtarët

Nëse jeni ulur në internet dhe lexoni këtë histori në vend që të bëni diçka më të rëndësishme, unë kam lajme të mira.

Një studim i ri sugjeron se disa mund të përfitojnë shumë nga të qenit sa më dembelë dhe evolucioni mund t’i shpërblejë ata individë duke i lejuar ata të kalojnë në gjenet e tyre dhe të mbajnë llojet e tyre.

Studimi, i cili u botua në Proceedings of the Royal Society B , nxjerr një lidhje tepër interesante midis shkallëve metabolike të llojeve të ndryshme dhe gjasat e tyre për t’u zhdukur. Siç rezulton, të jesh një trup i zënë është një mënyrë e shkëlqyer për t’i dhënë fund vdekjes, transmeton lajmi.net.

Shkencëtarët e përfshirë në hulumtim grumbulluan një pasuri të dhënash rreth gati 300 llojeve të ndryshme që jetonin midis pesë milion vjet më parë dhe ditët e sotme. Ata pastaj komplotuan kërkesat metabolike të specieve të ndryshme, gjë që është një mënyrë për të vlerësuar se sa aktivë duhet të jenë kafshët për të mbetur gjallë. Ajo që ata zbuluan ishte se kafshët më aktive prireshin të kishin një gjasë më të lartë të zhdukeshin.

“Ne pyesnim veten:” A mund të shikoni mundësinë e zhdukjes së një specieje bazuar në marrjen e energjisë nga një organizëm? “, Shpjegon Luka Strotz, një studiues i Universitetit të Kansasit dhe autori kryesor i kërkimit. “Ne kemi gjetur një ndryshim për llojet e molusqeve që janë zhdukur gjatë 5 milion viteve të fundit dhe ato që janë ende rreth sot. Ata që janë zhdukur priren të kenë norma më të larta metabolike sesa ato që ende jetojnë “.

Kjo ka shumë kuptim, thjesht nga pikëpamja matematikore. Llojet që janë të ngjashme, por që kanë norma të ndryshme metabolike, ka të ngjarë të kenë perspektiva të ndryshme mbijetese. Krijesa që shpenzon më pak energji në baza ditore ka një shans më të mirë për të vazhduar, varësisht nga mjedisi. “Ata që kanë kërkesa më të ulëta për mirëmbajtjen e energjisë duket se kanë më shumë gjasa të mbijetojnë se ato organizma me norma më të larta metabolike”, thotë Strotz.

Është një gjetje interesante, por natyrisht që nuk është e vërtetë për të gjitha llojet. Një studim i kohëve të fundit i paraardhësve të lashtë njerëzor zbuloi se një grup veçanërisht i ngadalshëm i Homo erectus ishte i dënuar me vdekje, pasi ata morën shkurtesat kur bënë vegla dhe kërkonin zona të reja për të jetuar. Duket se përtacia është vetëm një ndihmë nëse ambienti e favorizon atë. Një qasje “me pak përpjekje” mund t’i kushtojë një specie shumë të madhe nëse rrugët e tyre dembelë i lënë ata të paaftë për t’iu përshtatur një bote që ndryshon me shpejtësi.

Shkruaj nje koment

avatar
  Subscribe  
Notify of