“Jehona” e medias në Francë: Glaundiola nga Shqipëria, "modeli i integrimit" -Albpress Daily News
Published On: Sht, Jan 6th, 2018

“Jehona” e medias në Francë: Glaundiola nga Shqipëria, “modeli i integrimit”

Shpërndaj
Tags

Fondacioni “Pozitiv Planet”, i kryesuar nga Jacques Attali, dalloi muajin e kaluar në Paris tetë udhëheqës projektesh nga vende të ndryshme. Midis tyre është një vajzë nga Shqipëria që jeton në Mulhouse, Glaundiola Palushi.

Ajo arriti në Francë në vitin 2013, shpejt filloi punë për të mbështetur familjen e saj, mësoi frëngjishten në punë dhe pastaj krijoi mikro-ndërmarrjen e saj, në pastrim.

Në Francë dhe në mbarë botën, Fondacioni Pozitiv Planet, i kryesuar nga Jacques Attali, mbështet projekte të shumta në sferën e “ekonomisë familjare”.

Në mesin e tyre është është rasti i refugjates të re shqiptare e cila jeton në Mulhouse, Glaundiola Palushi, 24 vjeçare, fituese e “Çmimit të Grave”.

Ajo u shpërblye për mikro-biznesin që krijoi në fushën e pastrimit dhe për historinë e saj nga mbërritja në Francë tre vjet e gjysmë më parë.

Studente në Tiranë

Familja e Glaundiola jetonte në Kukës, një qytet në Shqipërinë verilindore, aty ku babai kishte një hotel të vogël.

Por në vitin 2012, prindërit dhe vëllai i Glaundiolës, tani 21 vjeç, u detyruan të largohen nga vendi i tyre.

Arsyeja për këtë largim? Një konflikt lidhur me aktivitetet profesionale të babait.

“Babai im dhe vëllai im i vogël janë kërcënuar me vdekje (…). ”

Prindërit e saj dhe vëllai më i vogël shkojnë në Francë dhe gjejnë strehë në Alsasa.

Glaundiola, ishte një studente e shkencave kompjuterike në Tiranë, kryeqyteti shqiptar.

“Isha në vitin e fundit të bachelorit”.

Por për të ndihmuar familjen e saj, vajza e re vendosi të ndërpriste studimet e saj dhe të largohet nga Shqipëria për t’u bashkuar me familjen e saj në Haut-Rhin.

“Unë erdha në korrik 2013. Isha 21 vjeç. Me prindërit e mi, kemi aplikuar për azil. Por na u refuzua disa herë. Ne u rregulluam në janar 2016. Ne u strehuam për një vit nga shoqata Acces në Mulhouse.

Por më pas, pasi ishim pa dokumente, duhej të largoheshim.

Paguhet 30 € në ditë

Pas mbërritjes në Mulhouse në verën e vitit 2013, Glaundiola përpiqet të gjejë punë. Ajo nuk mund të ushtronte një punë të deklaruar, kështu që punonte “në të zezë”.

“Nuk kisha një zgjedhje. Prindërit dhe vëllai im kishin probleme shëndetësore, isha e vetmja që mund të punoja, më duhej të ushqeja familjen dhe të paguaja qiranë”, thotë ajo.

Shqiptarja e re u punësua si shitëse nga një tregtar që e paguante me para në dorë.

Një mjerim:

“Kam punuar nga ora 5 deri në orën 17 për 30 € në ditë. Ajo gjithashtu u ofronte shërbime personave të pamundur.

Glaundiola shpejt mësoi frëngjisht në punë, duke shkëmbyer biseda me klientët e tij.

Ajo kurrë nuk ka marrë ndonjë mësim! “Gjithmonë i kam dashur gjuhët e huaja”, thotë ajo me një buzëqeshje.

Në fillim të vitit 2016 do të ndryshonte gjithçka në jetën e saj dhe atë të familjes së saj.

“Ne nuk kemi më stres. Ne mund të punojmë ligjërisht, të kemi një apartament të mirë, një jetë të mirë”, thotë ajo.

Ajo vendosi të vazhdojë me biznesin e pastrimit: “Menjëherë mendova për fillimin e biznesit tim.

Për këtë, ajo gjeti mbështetjen e Mulhousienne të Planetit Adam, një nga entitetet e Planetit Pozitiv.

“Më ndihmuan të ngre të gjithë administratën, të regjistroj biznesin në Dhomën e Tregtisë, …” Dhe kështu u lind “Shërbimet L’Ola”, ndërmarrja mikro e Glaundiolës.

“Sot, unë mund të zgjedh klientët e mi. Unë jam ajo që u jap atyre çmimin, bëj një ofertë dhe ata mund ta pranojnë apo jo”, thotë vajza e re.

Aktualisht ka tre klientë. I pari që e thirri atë kur ajo ishte në gjendje të praktikonte ligjërisht ishte banor i Pfastatt.

“Është dikush që më ka ndihmuar shumë këtu, për gjithçka. Ishte ai që më shtyu të krijoja biznesin tim”.

Glaundiola gjithashtu kujdeset për dhomat e bukura të arkitektëve Andréa dhe Antonio D’Onghia, në lagjen Rebberg të Mulhouse.

Ajo po kërkon në mënyrë aktive klientë të tjerë. “Unë punoj me të vërtetë mirë! “, thotë gruaja duke qeshur.

Andréa D’Onghia shprehet: “Jam shumë e lumtur që e kam takuar këtë grua të re sepse ajo është e jashtëzakonshme”. (Përktheu: Gazeta Express)