Hungaria kërkon aleancë më të gjerë anti-migrante pas zgjedhjeve të Austrisë dhe Italisë -Albpress Daily News
Published On: Mar, Mar 13th, 2018

Hungaria kërkon aleancë më të gjerë anti-migrante pas zgjedhjeve të Austrisë dhe Italisë

Shpërndaj
Tags

Hungaria synon të koordinojë më ngushtë me politikën e refugjatëve me Austrinë dhe Italinë, pasi zgjedhjet atje nxitën partitë anti-migrante, duke zgjeruar një aleancë të shteteve të BE-së të përqendruar në sigurinë e brendshme.

“Pra, është e qartë se ne do të punojmë së bashku në të ardhmen,” i tha ministri i Jashtëm hungarez, Peter Szijjarto, agjensisë Reuters.

“Kjo nuk është kundër pjesës perëndimore të Evropës, kjo është kundër migracionit, dhe kjo është në favor të interesave tona, sepse ne e vendosim sigurinë të parën”.

Szijjarto tha se qasja ndaj migrimit e qeverisë së Vjenës dhe të qendrës së djathtë në Itali ishte shumë e ngjashme me vendet anëtare të Bashkimit Evropian të bllokut.

Një debat e hidhur mbi politikën e emigracionit i ndezur nga fluksi më i madh i refugjatëve në Bashkimin Europian që nga Lufta e Dytë Botërore, ka minuar besimin brenda bllokut dhe ka dobësuar unitetin e saj, me shtetet e saj lindore që refuzojnë të nënshkruajnë një sistem kuotash të favorizuar nga disa anëtarë më të pasur perëndim dhe veri.

Duke refuzuar pranimin e refugjatëve myslimanë, Hungaria dhe fqinjët e saj në grupin e Vishegradit – Republika Çeke, Polonia dhe Sllovakia – kanë përmendur shqetësimet e sigurisë dhe dëshirën për të ruajtur përbërjen tradicionale të krishterë të shoqërive të tyre.

Në Austri, kancelari Sebastian Kurz formoi një koalicion me Partinë e Lirisë pas zgjedhjeve të vitit të kaluar, të dominuar nga çështja e emigracionit, duke e bërë vendin të vetmin në Evropën Perëndimore me një grupim ekstrem të djathtë në qeveri.

Në Itali këtë muaj, Partia Demokratike e qendrës së majtë qeveritare humbi ndaj partive anti-establishment dhe të krahut të djathtë që bënë një fushatë të fortë kundër emigracionit.